Een antwoord op uw vragen
Algemene vragen
Wat is de overheid van plan met de bijstand?
Door het besluit van de gemeente kan ik niet meer rond komen. Wat nu? (voorlopige voorziening)
Kan ik met behoud van een WW-uitkering een eigen bedrijf starten?
Wanneer heb ik recht op bijstand?
Wat is de overheid van plan met de Participatiewet?
Waar kan ik mijn bijstand regelen?
Waar kan ik mijn bijzondere bijstand regelen?
Wat is de bijstandsnorm?
Wat is de tegenprestatie in de bijstand?
Mag de gemeente de bijstand van mijn kind op mij verhalen?
Welke inkomsten worden van mijn bijstand afgetrokken?
Wanneer heb ik met een eigen huis recht op bijstand?
Vragen over uitkeringen
Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering?
U heeft recht op een nabestaandenuitkering als uw partner overlijdt én verzekerd is voor de Algemene nabestaandenwet. Bovendien moet uw partner in een EU-land, EER-land of ander land wonen waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten, geen recht op WAO hebben én of geboren zijn vóór 1950, of een kind onder de 18 jaar hebben of voor meer dan 45% arbeidsongeschikt zijn.
Hoe lang heb ik recht op een WW-uitkering?
U heeft minimaal 3 maanden recht op een WW-uitkering. De duur is afhankelijk van uw arbeidsverleden en moment van werkloosheid. Sinds 2016 gaat de maximale duur van een WW-uitkering stapsgewijs terug van maximaal 38 maanden naar 24 maanden in 2019.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de Ziektewet?
Als u ziek wordt en geen werkgever hebt, kunt u een beroep doen op de Ziektewet. Dit geldt als u stagiair, uitzendkracht, oproepkracht of thuiswerker bent, uw contract afloopt tijdens ziekte, u ziek bent geworden binnen 4 weken na afloop van uw contract, een WW-, WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering heeft of vrijwillig verzekerd bent voor de Ziektewet.
Wat is Wajong?
Wajong staat voor de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en voorziet in een uitkering voor jongeren die vóór hun 18e jaar gehandicapt of door ziekte arbeidsongeschikt zijn én voor degenen die tussen hun 18e en 30e een langdurige ziekte of handicap kregen en minimaal 6 maanden opleiding volgden.
Moet ik meewerken aan een huisbezoek als ik een uitkering ontvang?
U mag afhankelijk van de situatie een huisbezoek weigeren. In sommige gevallen is een huisbezoek echter noodzakelijk om het recht op uitkering vast te stellen. Als de gemeente het recht op uitkering niet kan vaststellen zal de aanvraag worden afgewezen of uw uitkering worden stopgezet. Een huisbezoek door een sociale rechercheur vindt plaats bij vermoeden van uitkeringsfraude.
Wie heeft er (nog) recht op een WAO-uitkering?
De WAO geldt alleen nog voor werknemers die vóór 1 januari 2004 langdurig ziek zijn geworden, minimaal 15% arbeidsongeschikt zijn en op dit moment al een WAO-uitkering ontvangen. De WAO-uitkering kent geen einddatum.
Hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?
U vraagt een bijstandsuitkering aan bij het UWV of rechtstreeks bij de gemeente, die aan de hand van uw financiële en persoonlijke situatie bepaalt of u recht heeft op bijstand. U ontvangt binnen 8 weken het gemeentelijke besluit.
Wat zijn mijn plichten bij een bijstandsuitkering?
Om een bijstandsuitkering te krijgen, heeft u een aantal plichten. U moet als werkzoekende staan ingeschreven bij het UWV, zoveel mogelijk in uw eigen onderhoud voorzien, aan de sollicitatieplicht voldoen, de gemeente juist informeren over uw situatie en meewerken aan gemeentelijke ondersteuning, huisbezoeken en onder bepaalde omstandigheden psychologische en medische onderzoeken. Zo niet, kan de gemeente uw bijstand verlagen of stopzetten.
Hoe wordt de mate van arbeidsongeschiktheid voor de WIA bepaald?
Een UWV-keuringsarts en arbeidsdeskundige bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid, na 2 jaar ziekte. Er wordt vastgesteld welke werkzaamheden u wel en niet aankunt. Bij loonverlies van meer dan 35% heeft u recht op een WIA-uitkering.
Wat is de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)?
De WIA is de opvolger van de WAO en geldt na 2 jaar ziekte als u meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. De WIA bestaat uit 2 regelingen: de WGA (als u minimaal 2 jaar ziek bent en weer kunt werken) en IVA (als u niet of nauwelijks kunt werken en er geringe herstelkans is).
Wanneer hoef ik mijn te veel ontvangen WIA-uitkering niet helemaal terug te betalen?
U hoeft te veel ontvangen WIA-uitkering niet helemaal terug te betalen als u zich minimaal 3 jaar aan de betalingsregeling van uw schuldsaneringsplan houdt en u slechts eenmaal een betalingsachterstand van maximaal 6 maanden hebt gehad. Uw (gezamenlijke) inkomen is minimaal 3 jaar niet hoger dan 90% of 95% van de bijstandsnorm.
Beroep en bezwaar
De gemeente heeft mijn bezwaarschrift afgewezen. Wat kan ik hier tegen doen? (in beroep gaan)
Als uw bezwaarschrift tegen een uitkeringsbeslissing van de gemeente, UWV of Sociale Verzekeringsbank is afgewezen, kunt u binnen zes weken in beroep gaan bij de bestuursrechter. De uitkeringsinstantie schrijft een verweerschrift en de rechter doet binnen zes weken na de zitting uitspraak.
De gemeente beschuldigt mij van fraude. Wat moet ik nu doen?
Als de gemeente u beschuldigt van fraude, moet u het te veel ontvangen uitkeringsbedrag terugbetalen en kan u mogelijk een boete worden opgelegd. Bij een heel hoog fraudebedrag kan u ook strafrechterlijk worden vervolgd. Het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat is raadzaam.
Mijn aanvraag voor een bijstandsuitkering is afgewezen
U kunt binnen zes weken een bezwaarprocedure starten als uw aanvraag voor een bijstandsuitkering door de gemeente is afgewezen. Een gespecialiseerde advocaat stelt een gemotiveerd bezwaarschrift op, om het besluit ongedaan te maken.