Minder mensen in de bijstand, maar hoger aantal 45-plussers met bijstand

Het totale aantal mensen in de bijstand daalt, maar de groep 45-plussers met een bijstandsuitkering blijft stijgen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind maart 2018 telde het CBS 459.000 bijstandsgerechtigden. Dat zijn er 13.000 minder dan een jaar eerder. Een daling was ook al te zien in het vierde kwartaal van 2017 ten opzichte van een jaar geleden, zodat er voor het tweede kwartaal op rij minder mensen met een bijstandsuitkering zijn.

Vooral 27- tot 45-jarigen stromen uit de bijstand

De daling van het aantal bijstandsgerechtigden kan worden toegeschreven aan de mensen onder de 45 jaar. Vooral de groep 27- tot 45-jarigen slaagt er door de toegenomen werkgelegenheid goed in uit de bijstand te komen: dit aantal daalt al vijf kwartalen op rij. De daling is in deze periode ook harder gegaan. Waar de daling in de groep 27- tot 45-jarigen eind maart 2017 ten opzichte van een jaar eerder nog 1.000 mensen betrof, lag dit aantal eind maart 2018 op 12.000 mensen minder in de bijstand. De daling van het aantal mensen onder de 27 jaar is ook ingezet, maar kwam pas later (vanaf eind 2017) op gang.

Toename 45-plussers in bijstand versterkt door latere AOW

De cijfers voor de groep 45-plussers zijn minder positief. De oudere groep mensen in de bijstand komt nog steeds niet én al moeilijker aan een baan. Eind maart 2018 telde deze leeftijdscategorie ruim 2.000 meer bijstandsgerechtigden dan een jaar eerder. Werknemers lijken liever jonger personeel aan te nemen. Alleen het tempo van de toename neemt af. Het CBS stelt dat de toename van het aantal 45-plussers in de bijstand mede komt door de verhoging van de AOW-leeftijd in 2018 met drie maanden tot 66 jaar. Mensen met een bijstandsuitkering blijven hierdoor langer in de bijstand, voordat ze deze voor de AOW verruilen.

De advocaten van Nationaal Loket staan voor u klaar!

Heeft u vragen over uw uitkering, bent u het niet eens met een beslissing of zijn er andere zaken rondom uw uitkering waar u onze hulp voor nodig heeft? Aarzel dan niet en schakel de hulp in van Nationaal Loket.

Instroom in bijstand van asielzoekers houdt aan

Het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd met een niet-westerse migratieachtergrond is voor het eerst in negen jaar gedaald. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 waren er 235.000 bijstandsontvangers met een niet-westerse migratieachtergrond, duizend minder dan een jaar eerder. Deze jaar-op-jaardaling in de bijstand is bij mensen met een Nederlandse achtergrond of westerse migratieachtergrond al sinds 2016 zichtbaar. Daarentegen houdt de instroom in de bijstand van asielzoekers met een verblijfsvergunning aan. In 2017 kwamen er bijvoorbeeld ruim 13.000 Syriërs in de bijstand bij, waar er aan de andere kant 5.500 Syriërs uit de bijstand stroomden.

In 3 stappen hulp bij uw probleem

1Selecteer het onderwerp. Zo kunnen wij gerichter een oplossing voor uw probleem bieden.

2Leg het probleem/vraag voor en laat uw gegevens achter zodat wij in contact met u kunnen komen.

3U wordt teruggebeld door een jurist van onze intakebalie die met u een oplossing voor uw conflict zoekt!

Regel het vandaag nog

Vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

  • Sleep bestanden hierheen of