Werkloosheidsuitkering vrouw stopgezet door Tinder-dates

Een werkloosheidsuitkering die wordt stopgezet, omdat je twee Tinder-dates hebt gehad. Het overkwam een alleenstaande moeder van drie kinderen uit Nieuw-Zeeland. Nadat ze aan de uitkeringsinstantie WINZ had verteld dat ze uit eten en naar de film was geweest met een man én de man hiervoor had betaald, besloot de toezichthouder om haar werkloosheidsuitkering te beëindigen. Volgens de casemanager van het WINZ kon de vrouw hierdoor op hem rekenen qua financiën, wat gelijk stond aan een afhankelijke relatie. De vrouw heeft inmiddels verontschuldigingen van het ministerie van Sociale Ontwikkeling ontvangen.

Etentje en film betalen als relatie gezien

De alleenstaande moeder van drie kinderen uit South Auckland deed anoniem haar verhaal tegen de Nieuw-Zeelandse radiozender RNZ. De vrouw kreeg sinds januari 2018 een werkloosheidsuitkering, nadat haar voormalige werkgever had geprobeerd om haar dagdiensten te veranderen in nachtdiensten. Dat kon ze met drie jonge kinderen niet aan. Ze had het WINZ nog verteld dat ze had aangeboden om het etentje en de film zelf te betalen, maar de uitkeringsinstantie was onverbiddelijk. Ze kwam in de bijstand terecht. “De manier waarop ze tegen mij praten, het is echt smerig”, zegt ze in het radio-interview. “Ik heb nu een bijstandsuitkering en wordt als oud vuil behandeld.”

Excuses van ministerie, maar anderen redenen…

Het verantwoordelijke ministerie van Sociale Ontwikkeling heeft hiervoor excuses aangeboden, maar zegt tegelijkertijd dat de werkloosheidsuitkering niet is gestopt vanwege de twee Tinder-dates en het feit, dat de man het etentje en de film heeft betaald. Volgens het ministerie is haar werkloosheidsuitkering gestopt omdat de overheidsinstantie bericht had ontvangen dat ze met een partner samenwoonde, ze samen een hypotheek én allebei een baan hadden. Bovendien zou ze niet op twee opeenvolgende afspraken zijn komen opdagen.

De advocaten van Nationaal Loket staan voor u klaar!

Heeft u vragen over uw uitkering, bent u het niet eens met een beslissing of zijn er andere zaken rondom uw uitkering waar u onze hulp voor nodig heeft? Aarzel dan niet en schakel de hulp in van Nationaal Loket.

Advocaat: Deze fouten mogen niet worden gemaakt

Volgens de vrouw klopt er niets van dit verhaal, heeft ze nooit enige beschuldigingen gekregen en is er nooit enige communicatie over afspraken geweest. Zij hoorde pas van het tegen haar lopende onderzoek toen zij hier door radiozender RNZ mee werd geconfronteerd. “Het lijkt erop, alsof ze zich aan het indekken zijn. Mijn telefoon staat continu aan, ik check dagelijks mijn e-mail en post en ik heb helemaal geen contact met hen gehad”, aldus de alleenstaande moeder. Volgens advocaat Alastair Russell van Auckland Action Against Poverty mogen fouten als deze niet worden gemaakt door de uitkeringsinstantie.

In 3 stappen hulp bij uw probleem

1Selecteer het onderwerp. Zo kunnen wij gerichter een oplossing voor uw probleem bieden.

2Leg het probleem/vraag voor en laat uw gegevens achter zodat wij in contact met u kunnen komen.

3U wordt teruggebeld door een jurist van onze intakebalie die met u een oplossing voor uw conflict zoekt!

Regel het vandaag nog

Vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

  • Sleep bestanden hierheen of